Nadmudrite svoje godine

Ukoliko ste na granici pedesete godine života trebalo da bi pazite na neke od najčešćih zdravtsvenih oboljenja

 

U prosjeku 9 od 10 osoba koje su starije od pedesete godine života ima barem jednu hroničnu bolest, a 8 od 10 ima više od jedne. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da je velika vjerovatnoća da ćemo biti dio negativne statistike prije ili kasnije. Međutim na sreću postoje stvari koje možemo učiniti kako bi živjeli zdraviji život.

 

Bolesti kardiovaskularnog sistema

Kako starite vaše krvne žile postaju manje fleksibilne što stvara pritisak na kardiovaskularni sistem koji transportuje krv kroz vaše tijelo. Ovo objašnjavamo činjenicom da 2 od 3 osobe koje su starije od 60.godine života imaju povišen krvni pritisak. Kako bi izbjegli ovaj problem potrebno je da pazite na svoju tjelesnu težinu, zatim da vježbate i ukoliko ste pušač potrebno je da prestane da pušite. Takođe bitno je da pronađete način kako da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom kao i da jedete zdravije.

 

Šećerna bolest

Drugi zdravstveni problem kojem možete biti podložni jeste šećerna bolest. Od 1980.godine broj srednjovječnih i starijih osoba koje imaju šećernu bolest se udvostručio. Zbog ove činjenice šećerna bolest se u svjetskim razmjerama posmatra kao epidemija. Rizik da obolite od šećerne bolesti uveliko se povećava nakon 45.godine života. Šećerna bolest može voditi do težih stanja kao što su bolesti srca, bolesti bubrega, može izazvati slijepilo kao i mnoge druge ozbiljne zdravstvene probleme. Provjerite nivo šećera u krvi kod svog doktora ili farmaceuta.

 

"Od 1980.godine broj srednjovječnih i starijih osoba koje su obolile od šećerne bolesti se udvostručio."

 

Srčane tekoge

Bolesti srca su takođe još jedno od čestih oboljenja kojih treba da se pazite kako ulazite u poznije godine. Nakupljanje masnoća na stijenkama krvnih sudova predstavljaju jedan od glavnih razloga nastajanja bolesti srca. Ova pojava nastaje u ranoj dobi, a sa vremenom se pogoršava. Iz ovog razloga osobe koje su u životnoj dobi između 40. i 59.godine života imaju pet puta veće šanse da obole od bolesti kardiovaskularnog sistema nego osobe koje su između 20. i 39.godine života.

 

"Rizik da obolite od šećerne bolesti uveliko se povećava nakon 45.godine života."

 

Pretilost

Ukoliko je Vaša tjelesna težina dosta veća, u odnosu na što se smatra zdravom tjelesnom težinom za vašu visinu, možete se smatrati pretilim. Pretilost je povezana sa preko 20 hroničnih oboljenja uključujući bolesti srca, šećernu bolest, rak, povišen krvni pritisak, artritis i mnoge druge. Povećan rizik, od čak 41%, za pojavu navedenih bolesti jeste kod osoba koje su pretile i koje imaju između 40 do 59 godina starosti.

 

Osteoporoza

Osteoporoza je naredna bolest koja vas stiže sa godinama. Oko polovine žena preko 50 godina starosti i oko 25% muškarca iste starosne dobi, doživljavaju prelome kostiju iz razloga što su kosti izgubile na koštanoj masi, a njihova tijela nisu u stanju da nadomjeste gubitak. Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako spriječili ovu opaku bolest a to je:

  • Zdrava ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D
  • Bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću kao što je ples, joga ili penjanje uz stepenice

 

Gubitak sluha

Možda jedan od najjasnijih znakova starenja jeste gubitak sluha. Pojava gubitka sluha intezivnija je od 45. do 64.godine života sa tendecijom pogoršanja u paznijim godinama. Glasni zvukovi, razne bolesti kao i genetika utiču na povaju gubitka sluha. Ukoliko primijetite da niste više u stanju čuti kao prije posjetite svog doktora.

 

 

Problemi sa vidom

Problemi sa vidom takođe dolaze do izražajasa godinama. Katarakta (koja zamagljuje vaš vid) ili glaukom (koji predstavlja niz uslova koji oštećuju optički živac) mogu uveliko oštetiti vaš vid. Kao i u svakom drugom zdravstvenom stanju potrebno je da reagujete na vrijeme.

 

 

Depresija

Osobe starosne dobi između 40. i 59.godine imaju najviši procenat pojave depresivnih stanja nego ijedna druga starosna grupa. Pojava depresije je često povezana sa zdravstvenim problemima, gubitkom voljene osobe, odlaskom bliskih članova porodice ili sa drugim sličnim životnim okolnostima. Ono što je bitno jeste da se depresivna stanja sa godinama smanjuju na samo 7% ispitanih žena i na svega 5% muškaraca.

 

 

Otežano mokrenje

Neredovno i otežano mokrenje posebno je izraženo kod muškaraca sa godinama. Bilo da se radi da mokrenje nije moguće kada želite ili jednostavno mokrite previše često oba ova stanja mogu biti izazvana problemima na nervnoj bazi, smanjenjem inteziteta mišića ili uvećanjem prostate.

 

"Ono što je bitno jeste da se depresivna stanja sa godinama smanjuju na samo 7% ispitanih žena i na svega 5% muškaraca."

 

Bol u leđima

Kako starite sve su veće šanse za pojavu bolova u leđima. Mnogo je faktora koji dovode do bolova u leđima, a samo neki su:

  • Pretilost
  • Pušenje
  • Nedovoljna tjelesna aktivnost
  • Bolesti popust artritisa i raka

Pazite na svoju tjelesnu težinu kako bi preventivno djelovali, zatim je potrebno da uključite adekvatnu tjelesnu aktivnost kao i ishranu bogatu vitaminom D i kalcijumom.

Preuzeto sa www.apogrupa.ba

Informacije

Ovim putem smo vam željeli omogućuti da lako pronađete preparate koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja, samoliječenju te njezi kože i kose. Naši stručni farmaceuti vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice kod izbora preparata. Možete nas kontaktirati mailom na info@internetapoteka.ba, telefonom na +387 35 281 555 ili putem kontakt forme. Ukoliko na našoj stranici ne možete pronaći određeni preparat, kontaktirajte nas i pokušat ćemo ga nabaviti.

*Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine (Službene novine 58/08) i prema Zakonu o apotekarskoj djelatnosti (Službene novine 119/08) lijekovi i medicinska sredstva ne smiju se prodavati putem interneta.

Kontakt

  • +387 35 281 555
  • info@internetapoteka.ba

Facebook

 

Copyright SUPER Apoteka (c) 2016.