Držite lijekove dalje od djece!

Savjetovanje roditelja male djece je svakodnevni posao farmaceuta. Pored savjeta o ishrani, pelenama, odgovarajućoj higijeni i njezi kože, savjeti koje farmaceut najčešće upućuje roditeljima odnose se na pravilno korištenje lijekova u odnosu na njihovo dijete. Neizostavna je i uloga farmaceuta u smirivanju uznemirenog roditelja odgovarajućim stručnim savjetima, ukazujući mu, pritom, na najbolji način rješavanja problema ugroženog zdravlja njegovog djeteta.

 

Opće je poznato i istaknuto u svim uputstvima o lijeku za bolesnike – lijekove treba čuvati izvan pogleda i dohvata djece!

 

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, engl. WHO), Odjela za toksikologiju, učestalost trovanja kod djece uzrasta do dvije godine, kao posljedice uzimanja lijekova, u posljednjih je deset godina u porastu. Često se mogu čuti i pročitati savjeti o tome da lijek treba držati dalje od djece; međutim, rijetko se govori o tome kako postupiti u situaciji kada mala djeca dođu u dodir sa (potencijalno) po život opasnim supstancama- u ovom slučaju, lijekovima za odrasle osobe.

 

Ispitivanja pokazuju da u trenutku kada se istovremeno liječe i roditelj i dijete pažnja roditelja jeste usmjerena na zdravstveno stanje i ponašanje djeteta, što dovodi do promjene u ponašanju roditelja i drugih odraslih članova domaćinstva.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, lista lijekova koji mogu biti ozbiljna prijetnja za život djece tjelesne mase manje od 10 kg u posljednjih se deset godina udvostručila. Lista je 1993. godine brojala svega 10 potencijalno toksičnih supstanci; 2004. godine je proširena na 27 po život opasnih lijekova; 2018. godine je na toj listi bilo više od 50 lijekova, koji su u upotrebi među općom populacijom.

 

Lijekovi koji mogu izazvati intenzivnu toksičnu reakciju kod djeteta u dobi do dvije godine su citostatici, antikoagulansi, antiaritmici, antihiperglikemici, antiepileptici, antipsihotici, blokatori kalcijevih kanala i lijekovi za multiplu sklerozu. Ipak, hitna medicina nudi trenutna rješenja u slučaju trovanja ovim sredstvima.

 

Ispitivanja pokazuju da u trenutku kada se istovremeno liječe i roditelj i dijete pažnja roditelja jeste usmjerena na zdravstveno stanje i ponašanje djeteta, što dovodi do promjene u ponašanju roditelja i drugih odraslih članova domaćinstva.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, doza od 200 mg tramadola, 225 mg venlafaksina, 360 mg verapamila, 500 mg teofilina ili 100 mg sildenafila može trenutno izazvati smrt djeteta tjelesne težine manje od 10 kg.

 

Kod male djece se oralna faza razvija od šestog mjeseca života, i može trajati do pete godine. Ona sama predstavlja ispitivanje svijeta kroz senzaciju u ustima. Pored savjeta o hrani, pelenama, dudama-varalicama i sirupima za bebe, savjet koji farmaceut mora dati svom pacijentu-roditelju je: „Čuvajte svoje lijekove i lijekove ukućana izvan pogleda i dohvata djece!“

 

Preuzeli sa: MyPharma Space – više na www.mypharmaspace.com

Informacije

Ovim putem smo vam željeli omogućuti da lako pronađete preparate koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja, samoliječenju te njezi kože i kose. Naši stručni farmaceuti vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice kod izbora preparata. Možete nas kontaktirati mailom na info@internetapoteka.ba, telefonom na +387 35 281 555 ili putem kontakt forme. Ukoliko na našoj stranici ne možete pronaći određeni preparat, kontaktirajte nas i pokušat ćemo ga nabaviti.

*Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine (Službene novine 58/08) i prema Zakonu o apotekarskoj djelatnosti (Službene novine 119/08) lijekovi i medicinska sredstva ne smiju se prodavati putem interneta.

Kontakt

  • +387 35 281 555
  • info@internetapoteka.ba

Facebook

 

Copyright SUPER Apoteka (c) 2016.